زنده یاد دکتر غلامحسین یوسفی
غلامحسین یوسفی در بهمن ۱۳۰۶ خورشیدی در مشهد به دنیا آمد. تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در همان شهر به پایان برد و از سال ۱۳۲۵ برای تحصیل در دوره لیسانس زبان و ادبیات فارسی به تهران رفت. در سال ۱۳۲۸ تا ۱۳۳۰ در دوره دکتری در دانشگاه تهران به تحصیل ادامه داد و از سال ۱۳۲۹ مشغول تدریس در دبیرستان های مشهد شد و همزمان دوره لیسانس حقوق قضایی و سیاسی دانشکده حقوق دانشگاه تهران را هم گذراند.
با تأسیس دانشکده ادبیات در دانشگاه فردوسی مشهد از سال ۱۳۳۴ تدریس دروس تاریخ ادبیات را در این دانشکده آغاز کرد. علاوه بر تدریس، تصدی تربیت معلم خراسان را نیز به عهده داشتند و پس از انتصاب به دانشیاری زبان و ادبیات فارسی در سال۱۳۳۶-۱۳۳۵ به دانشگاه مشهد منتقل شدند. وی در سال ۱۳۴۲ به رتبه استادی نائل شد. دکتر غلامحسین یوسفی تا مهرماه ۱۳۵۸ در دانشگاه فردوسی مشهد در دورههای لیسانس و فوق لیسانس و دکتری ادبیات تدریس کرد. در سال ۱۳۵۸ از این دانشگاه بازنشسته شد.
او همزمان به تحقیق و پژوهش در حوزههای گوناگون ادامه داد و به این منظور سفرهای مطالعاتی به کشورهای مختلف از جمله فرانسه، انگلستان (۱۳۴۲ تا ۱۳۴۳) و آمریکا(۱۳۵۱ تا ۱۳۵۲) انجام داد. تصحیح متون یکی از زمینههای مورد علاقه دکتر یوسفی بود که در این مسیر کارهای ماندگاری از او در دست است. ابومسلم سردار خراسان، دیداری با اهل قلم، کاغذ زر، تحقیق درباره سعدی و شیوههای نقد ادبی از جمله آثار تصنیفی و ترجمهای دکتر یوسفی است.
برخی از آثار دکتر غلامحسین یوسفی:
نامه اهل خراسان، تهران، ۱۳۴۶.
فرخی سیستانی: بحثی در شرح احوال و روزگار و شعر او. ۱۳۴۱
کاغذ زر، یادداشت هایی در ادب و تاریخ، تهران، ۱۳۶۳
تصحیح قابوسنامه، ۱۳۴۵
تصحیح التصفیه فی احوال المتصّوفه
ابومسلم سردار خراسان، ۱۳۴۵
تصحیح تقویم الصحه، ۱۳۵۰
برگهایی در آغوش باد، ۲ جلد، ۱۳۵۶
تصحیح لطائفالحکمه، سراجالدین محمود ارموی
ترجمه اما من شعر را دوست دارم، ژیلبر سسبرون
برگزیدهای از اشعار عربی معاصر از دکتر مصطفی بدوی
چشم اندازی در ادبیات و هنر از رنه ولک و دیگران
تصحیح بوستان سعدی، ۱۳۵۹
تصحیح ملخص اللغات، ۱۳۶۲
ترجمه شیوههای نقد ادبی از دیوید دیچز، ۱۳۶۲
ترجمه کتاب انسان دوستی در اسلام از مارسل بوازار، ۱۳۶۲
ترجمه و تحقیق کتاب در مورد سعدی از هانری ماسه، ۱۳۶۴
روان های روشن
تصحیح گلستان سعدی، ۱۳۶۸
چشمه روشن
زنده یاد دکتر غلامحسین یوسفی در ۱۴ آذر ماه ۱۳۶۹ درگذشت و در حرم رضوی در رواق شیخ بهایی مدفون است.
در سالروز درگذشت استاد بوسفی، شاگرد برجسته ایشان ، دکتر محمدجعفر یاحقی با گرامیداشت یاد استاد خود از خط خوش دکتر یوسفی و احاطه وی به علم موسیقی و پیوند آن با ادبیات می گوید.
نظر شما